Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: REUTERS

'Turkije wil nog 47 journalisten arresteren'

27 JUL 2016

ISTANBUL - De Turkse autoriteiten willen nog eens 47 journalisten arresteren. Dat meldt nieuwszender CNN Türk. De maatregel houdt verband met harder optreden na de mislukte militaire staatsgreep.

De politie is ingezet om de journalisten op te pakken in het kader van een onderzoek naar de in de VS verblijvende geestelijk leider Fethullah Gülen. Die werd door 'Ankara' gezien als het brein achter de couppoging half juli, waarbij ten minste 246 mensen werden gedood.

De journalisten werkten voor de aan Gülen gelieerde krant Zaman. Die werd in maart overgenomen door de Turkse autoriteiten in het kader van een strenge aanpak van aanhangers van de prediker.

Gülen veroordeelt de couppoging en ontkent elke betrokkenheid. Hij had in Turkije een uitgebreid netwerk van scholen, charitatieve instellingen en bedrijven opgebouwd.

Inval

Agenten vielen woensdag het huis binnen van een van de journalisten, Sahin Alpay. Na tweeënhalf uur zoeken hield de politie hem aan een pand in een centrale wijk van Istanbul, aldus persbureau Dogan.

Sinds de mislukte coup hebben de Turkse autoriteiten meer dan 60.000 militairen, politiemensen, rechters, onderwijzers, ambtenaren en anderen gearresteerd, geschorst of ontslagen.

Op maandag werd al bekend dat Turkije arrestatiebevelen had uitgevaardigd tegen 42 journalisten, onder wie de bekende commentator en voormalig parlementariër Nazli Ilicak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%