Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Erdogan wijst kritiek op 'heksenjacht' af

29 JUL 2016

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wijst de westerse kritiek op de politieke zuiveringen na een mislukte poging tot staatsgreep af. Er worden duizenden mensen ontslagen, op een zijspoor gezet of gearresteerd. Erdogan zei vrijdag dat zijn land en regering lof verdienen voor het verhinderen van een militaire staatsgreep. In plaats daarvan kiezen westerse landen tot Erdogans ergernis partij voor de ,,samenzweerders''.

De samenzweerders zijn volgens Erdogan de aanhangers van zijn oude rivaal, moslimgeleerde Fethullah Gülen. Er worden reisverboden voor bepaalde beroepsgroepen afgekondigd en instellingen, van media tot luchtmachtbases, gesloten of opgeheven. Premier Binali Yildirim zei vrijdag dat alle militaire bases waar coupplegers gebruik van hebben gemaakt, worden gesloten.

De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de poging te zitten van een groep militairen om de macht te grijpen. Gülen woont in de VS en zijn beweging rivaliseert al heel lang met Erdogan en diens AK-partij over hoe de islam het Turkse bestuur en de politiek kan dienen. Gülens aanhang is onder meer sterk in de rechterlijke macht en het onderwijs, maar niet binnen de Turkse strijdkrachten.

Het leger wil traditioneel de islam buiten de politiek houden. Ankara heeft nog geen duidelijk beeld gegeven waarom de regering Gülen en zijn aanhang verdenkt van de couppoging en niet rept over seculiere militaire 'samenzweerders'. Militairen hebben sinds 1960 vier keer staatsgrepen gepleegd. Bij de laatste keer zette het leger in 1997 premier Necmettin Erbakan af omdat die, net als Erdogan en Gülen, de islam een belangrijke rol in de politiek wilde geven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 528.96
+ / - +0.18%