Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP

Turkije ontslaat bijna 1400 militairen

31 JUL 2016

ISTANBUL - Turkije ontslaat opnieuw een hoop militairen. Het gaat nu om 1389 personeelsleden van het leger wegens vermoedelijke banden met de geestelijke Fethullah Gülen die volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep zat.

Dat meldt staatspersbureau Anadolu zondag. De mededeling komt uren nadat president Recep Tayyip Erdogan zei dat hij een aantal wijzigingen in de strijdkrachten wil doorvoeren, zoals het sluiten van militaire academies en maatregelen om het militaire apparaat stevig onder controle van de regering te brengen.

Turkije beschuldigt aanhangers van Fethullah Gülen, een islamitische geestelijke die in zelf opgelegde ballingschap in de Verenigde Staten woont, van de mislukte staatsgreep op 15 en 16 juli. Gülen heeft de beschuldigingen ontkend en veroordeelde de staatsgreep.

Afgelopen woensdag had president Erdogan al 1684 officieren ontslagen, van wie 149 in de rang van generaal.

Zaterdag werd bekend dat Turkije ook ruim 750 militairen heeft vrijgelaten die na de mislukte staatsgreep waren gearresteerd. De aanklager gaf opdracht om ze vrij te laten nadat ze een verklaring hadden afgegeven. Zo'n 230 anderen blijven vastzitten.

Ongeveer 60.000 mensen in het hele land werden na de mislukte coup gearresteerd, ontslagen of geschorst.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%