Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Zoon Nederlandse imam roept op tot moord

08 AUG 2016

Verviers - De zoon van een Nederlands-Marokkaanse imam die in België woont heeft in een video opgeroepen alle christenen te doden. Dat liet een woordvoerder van de Belgische staatssecretaris Theo Francken (Migratie en Asiel) maandag desgevraagd weten.

Foto: Videostill
Foto: Videostill
Foto: Videostill

Francken besloot deze prediker - El Alami Amaouch, ook wel bekend als Alami abu Hamza - een jaar geleden naar Nederland terug te sturen, maar de beroepszaak hierover loopt nog. Hij hoopt dat er snel een uitspraak komt.

De tiener loopt in het filmpje ’s nachts door winkelstraten in het Belgische Verviers en roept in het Arabisch op tot moord op christenen. ,,Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood hen allen, spaar er niet een’’, zegt de naar schatting vijftienjarige jongen in de video die zondag online werd gezet door het onderzoeksinstituut Memri.

,,Zijn vader is een echte haatimam, bekend in Verviers en omstreken'', zei Francken tegen de omroep VRT. ,,Het zit zeker in de familie, dat is duidelijk.'' De kinderen worden ,,zeer conservatief islamistisch'' opgevoed en krijgen alleen thuisonderwijs omdat onderwijs op school volgens de imam ,,verderfelijk'' is, aldus Francken.

De man is volgens hem ''geestelijk vader'' van tal van Syriëstrijders, die veel jongeren in de omgeving van Verviers heeft geradicaliseerd.

De burgemeester van Verviers neemt de zaak ernstig op en heeft de politie ingeschakeld. In de Waalse stad werd vorig jaar een terroristische cel opgerold. Eind juni arresteerden Belgische antiterrorisme-eenheden een twintigjarige terreurverdachte in Verviers, dat niet ver van Luik ligt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 513.13
+ / - +0.19%