Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

'Grote fouten EU over mislukte Turkse coup'

10 AUG 2016

ANKARA - De Europese Unie maakt ernstige fouten in haar reactie op de mislukte coup in Turkije. En als het Westen Turkije ,,verliest” is dat te wijten aan zijn eigen fouten en niet aan de goede banden van Ankara met Rusland, China of de islamitische wereld. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu woensdag.

In een interview met staatspersbureau Anadolu zei de bewindsman ook dat de recente Turkse toenadering tot Rusland niet was bedoeld als een boodschap aan het Westen. Maar de steun voor een EU-lidmaatschap van Turkije is bij de bevolking volgens hem wel gedaald als gevolg van de sympathieke houding van het blok ten opzichte van diegenen die de couppoging op 15 juli uitvoerden. De minister hekelt het ,,anti-Turkije- en anti-Erdogan-sentiment'' in Brussel.

De EU heeft sinds de couppoging meermaals haar zorgen geuit over de reactie van de Turkse regering op de couppoging. Meer dan 60.000 mensen uit het leger, de rechterlijke macht, de ambtenarij en het onderwijs zijn aangehouden, geschorst of ontslagen. Daarnaast gaan er in Turkije stemmen op om de doodstraf weer in te voeren. Daardoor zou het EU-lidmaatschap, waarover Turkije al zo lang onderhandelt met Brussel, op de tocht zou komen te staan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%