Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vicevoorzitter Federica Mogherini van de EU-commissie
Vicevoorzitter Federica Mogherini van de EU-commissie
Foto: ANP

EU-commissarissen naar Turkije

25 AUG 2016

BRUSSEL - Drie leden van de Europese Commissie reizen binnenkort naar Turkije om te praten over de situatie na de mislukte staatsgreep. Ze bespreken ook visumvrij reizen en de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap. Vicevoorzitter en buitenlandcoördinator Federica Mogherini en de commissarissen Johannes Hahn (Uitbreiding) en Dmitris Avromopoulos (Migratie) voeren begin september gesprekken met de Turkse regering.

Tot ongenoegen van de Turken is er sinds de verijdelde coup van 15 juli nog geen hoog bezoek geweest vanuit Europa. Wel hadden leden van het Europees Parlement, onder wie Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) deze week gesprekken in Ankara, vooral over de motieven achter en mogelijke gevolgen van de couppoging.

,,Niemand sprak met elkaar de afgelopen weken’’, zei Piri donderdag vanuit de Turkse hoofdstad. ,,Als je serieus wil worden genomen, moet je op zijn minst in gesprek komen.’’

De parlementsdelegatie heeft zorgen uitgesproken over de arrestaties van vermeende coupaanhangers en benadrukt dat alle maatregelen in lijn moeten zijn met rechtsstatelijke normen, aldus Piri. ,,Dat is duidelijk aangekomen bij de regering.'' Volgens haar leven vooral bij de oppositie en mensenrechtenorganisaties zorgen over deze ‘purge’.

,,Het vertrouwen is beschadigd doordat Europa niet volledig stelling tegen de couppoging heeft genomen en direct met kritiek kwam. Daarom was het goed om te laten zien dat we de dialoog willen aangaan’’, besluit de PvdA-politica.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.65
+ / - 0.0%