Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

'Wanpresterende' Turkse minister neemt ontslag

01 SEP 2016

ISTANBUL - De Turkse minister van Binnenlandse Zaken is woensdag afgetreden. Premier Binali Yildirim liet de reden van het ontslag van minister Efkan Ala in het midden, maar volgens een hooggeplaatste regeringsmedewerker heeft Ala met zijn veiligheidsbeleid ,,de verwachtingen beschaamd”.

President Recep Tayyip Erdogan klaagde eerder dat de Turkse inlichtingendiensten steken hebben laten vallen in de aanloop naar de mislukte staatsgreep van vorige maand. Ala droeg een deel van de verantwoordelijkheid voor die diensten. Ook de lange reeks terroristische aanslagen die Turkije de afgelopen maanden heeft getroffen, deed het gezag van Ala geen goed.

Volgens een bron bij de regering-Yildirim baarden Ala's ,,onvermogen te voldoen aan de verwachtingen over zijn veiligheidsbeleid'' president Erdogan grote zorgen. Ook enkele benoemingen die Ala deed, konden niet op instemming van hogerhand rekenen. ,,Erdogan verwacht een veel effectievere strijd tegen de beweging van Fethullah Gülen”, zei de ingewijde met een verwijzing naar de geestelijke die de Turkse regering beticht van het op touw zetten van de couppoging.

Ala wordt vervangen door zijn collega van werkgelegenheid, Süleyman Soylu. ,,Dat is een van degenen die Erdogan het meest vertrouwt”, zei de regeringsbron, die zijn naam niet genoemd wilde zien.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%