Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

Contact Barroso-Goldman al ouder

26 SEP 2016

BRUSSEL - José Manuel Barroso onderhield al toen hij voorzitter van de Europese Commissie was warme, geheime contacten met zakenbank Goldman Sachs. Dat blijkt uit correspondentie tussen Barroso en Goldmanbaas Lloyd Blankfein die de Portugese krant Publico heeft bemachtigd.

Een woordvoerder van de Commissie zei maandag ,,niets toe te voegen" te hebben aan de onthullingen en wees erop dat indertijd EU-commissarissen niet verplicht waren hun contacten met derden vast te leggen. Dat is nu wel het geval.

De Portugese oud-premier ligt onder vuur sinds hij deze zomer een baan bij de Amerikaanse bank aanvaardde. In mailwisseling uit 2013 bedankt Blankfein Barroso voor hun ,,productieve discussies” en ,,uitzonderlijk vruchtbare bijeenkomsten”. Volgens Publico stelde Goldman ,,op vertrouwelijke basis” veranderingen in EU-beleid voor die Barroso’s kabinet ,,met grote belangstelling” tot zich nam.

Zijn opvolger in Brussel, Jean-Claude Juncker, gaf pas na publieke ophef het ethisch comité van de Commissie opdracht een onderzoek naar de aanstelling in te stellen. Barroso kan zijn recht op pensioen verspelen.

Volgens Juncker heeft Barroso zich aan de 'afkoelperiode' van achttien maanden gehouden die oud-commissarissen moeten aanhouden voor ze een baan elders accepteren. Maar het is de keuze voor Goldman Sachs die vragen oproept.

De bank is niet alleen medeverantwoordelijk voor het uitbreken van de financiële crisis in 2007 maar hielp bovendien de Griekse regering met het wegmoffelen van schuldcijfers. Griekenland wordt nu met EU-miljardensteun op de been geholpen.

In een reactie aan Publico schrijft Barroso dat zijn contacten met grote banken tijdens de financiële crisis noodzakelijk waren.

Volgens de lobbygroep voor transparantie Corporate Observatory Europe hebben negen oud-leden van de Commissie-Barroso nu een baan in of gelieerd aan het bedrijfsleven. Onder hen is Neelie Kroes, die voor taxibedrijf Uber werkt.

Zij ligt onder vuur omdat uit de 'BahamaLeaks' blijkt dat zij een directeursfunctie van een bedrijf op de Bahama's niet heeft gemeld. Junckers woordvoerder zei maandag dat hij nog geen antwoord van Kroes had op het verzoek die kwestie toe te lichten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%