Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Trump: ’Als ik verlies, dan door fraude’

Geen knock-out in laatste debatronde

20 OKT 2016 Herman Stam

Las Vegas - De Amerikaanse gokstad Las Vegas was gastheer van heel wat beroemde boksgevechten, en met grote spanning werd nu gekeken naar een confrontatie die mogelijk nog meer schade zou opleveren: het laatste presidentiële debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton.

Het moddergooien was ietsje minder dan in de twee voorgaande versies. Al was er wel opschudding dat Trump bleef volhouden, mocht hij verliezen, zich niet automatisch neer te leggen bij het verlies en zijn rivale te feliciteren. Iets dat een traditie is in Amerika om het land te verenigen na een heftige verkiezingsstrijd. „Dat zie ik op dat moment wel”, aldus de Republikeinse presidentskandidaat.

Het toch al verdeelde land lijkt door deze twee controversiële kandidaten nog meer uit elkaar te drijven. Er is de afgelopen tijd veel kapot gemaakt door alle rottigheid die naar elkaar werd gesmeten.

Trump is van mening dat als hij verliest, er fraude is gepleegd. Dit kan betekenen dat een deel van zijn supporters zich ook niet bij de nederlaag zal neerleggen.

Er vonden meer steken onder water plaats tussen de twee kemphanen op het podium van de Universiteit in Las Vegas. Zo ging het hard tegen hard toen Rusland ter sprake kwam. Beide kandidaten beweerden dat hun tegenstander een marionet van Vladimir Poetin wordt zodra The Oval Office hun nieuwe werkkamer is.

Trump wees erop dat Clinton in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken nog nooit een vuist heeft kunnen maken richting de Russische president, dat ze ongetwijfeld ook over zich heen laat lopen als ze het Witte Huis betreedt en dat Poetin geen enkel respect voor haar heeft.

Clinton legde de nadruk op de vriendschappelijke band tussen Poetin en Trump en stelde dat de vastgoedtycoon dankbaar gebruikmaakt van de hacks door de Russische overheid van e-mails van haar campagneteam, waaruit veelvuldig werd geciteerd door Trump om Clinton aan te vallen.

Trump zei dat ’Poetin niet zijn beste vriend is’, maar dat het geen kwaad kan als de VS goed kan opschieten met de Russen.

Het debat werd strak en gedisciplineerd geleid door moderator Chris Wallace van tv-zender Fox, die vaak kritiek krijgt over de berichtgeving van links Amerika. Wallace liet beide kandidaten niet makkelijk wegkomen met ontwijkende antwoorden. Ook sneed hij met de benoeming van nieuwe opperrechters voor het Hooggerechtshof en de schuldenberg onderwerpen aan die nog niet veel aan bod waren gekomen en die de Amerikanen zeker bezighouden.

Beide kandidaten leken niet altijd het achterste van hun tong te laten zien. Trump onderbrak Clinton minder dan in andere gevallen. Wel riep hij een paar keer ’onjuist’ als Clinton iets over hem beweerde en zei hij een keer dat de voormalige First Lady ’een gemene vrouw’ is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.34
+ / - -0.06%