Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Leider van Real IRA doodgeschoten

08 DEC 2016

CORK - Aidan O'Driscoll, de chef-staf van de Real IRA, is woensdagavond doodgeschoten in Cork, in Ierland. De 37-jarige O'Driscoll werd in een hinderlaag gelokt en kreeg drie kogels in zijn lijf. Hij stierf korte tijd later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het was niet de eerste keer dat hij werd beschoten. Drie jaar geleden overleefde hij een aanslag. O'Driscoll had in sommige kringen een kwalijke reputatie. Zijn bijnaam luidde The Beast. Hij werd twee keer veroordeeld wegens het lidmaatschap van een verboden organisatie. De tweede keer werd hij in hoger beroep vrijgesproken. De politie gaat ervan uit dat de moord het resultaat is van een bendeoorlog binnen de Ierse republikeinse kringen, zo melden Ierse media donderdag.

De Real Irish Republican Army is een gewapende eenheid die het Britse leger uit Noord-Ierland wil verjagen en het gebied daarna aan Ierland wil toevoegen. De Real IRA splitste zich in 1998 af van de Provisional IRA. De groep telt vermoedelijk enkele tientallen leden en pleegde diverse moorden en bomaanslagen. De Real IRA wijst de geweldloosheid van de IRA uit het zogenoemde Goede-Vrijdagakkoord uit 1998 af.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.7 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%