Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Istanbul rouwt na de aanslag op de nachtclub tijdens de jaarwisseling.
Istanbul rouwt na de aanslag op de nachtclub tijdens de jaarwisseling.
Foto: ANP, EPA, REUTERS, AFP

Tenminste 39 doden, tientallen mensen gewond

Bloedbad in nachtclub Istanbul

01 JAN 2017

ISTANBUL - UPDATE 16:23 Bij een vermoedelijk terroristische aanslag op een van de grootste en bekendste nachtclubs van de Turkse stad Istanbul zijn zondagochtend vroeg minstens 39 mensen gedood en vele tientallen mensen gewond geraakt. Het gaat om Club Reina aan de oever van de Bosporus.

Foto: REUTERS
Foto: AP

Op beelden is te zien hoe de dader al schietend de nachtclub binnenloopt.
Op beelden is te zien hoe de dader al schietend de nachtclub binnenloopt.
Foto: Twitter/Haberdar

De schutter vastgelegd op bewakingsbeeld.
De schutter vastgelegd op bewakingsbeeld.
Foto: AP
Foto: REUTERS

Er liggen 69 mensen in het ziekenhuis. Vier van hen zijn er slecht aan toe. Inmiddels zijn 21 slachtoffers geïdentificeerd. Onder hen zijn 15 of 16 buitenlanders en een politieagent. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zondagochtend bevestigd. Een van de slachtoffers is een Turk met een Belgisch paspoort. Ook kwam een jonge Israëlische vrouw om.

Klopjacht

De politie is met man en macht op zoek naar de dader, die na de aanslag een vuurwapen zou hebben achtergelaten in de club. Op weg naar binnen vermoordde de schutter een politieman en een burger om vervolgens in het wilde weg om zich heen te schieten.

De autoriteiten gaan uit van een terroristische actie. Veel is echter nog onduidelijk, zoals het motief. Sommige bezoekers van de club spraken van meer daders, van wie er zeker een verkleed was als kerstman. De autoriteiten spraken dat later tegen.

Erdogan

President Erdogan zegt dat het doel van de aanslag was om chaos te creëren. Hij deed geen uitspraken over wie er vermoedelijk achter de aanslag zit. Aanslagen van de PKK zijn in Turkije meestal gericht tegen de autoriteiten en politie, IS kiest vaker de westerse levensstijl als doelwit. Club Reina staat symbool voor de mondaine kant van de Turkse metropool.

Waarschuwing

Clubeigenaar Mehmet Koçarslan zei tegen de krant Hürriyet dat de veiligheidsmaatregelen waren verscherpt na een Amerikaanse waarschuwing voor een mogelijk aanslag. Die roept herinneringen op aan het bloedbad dat in november 2015 door IS werd aangericht in het Parijse muziekcentrum Bataclan.

Op beelden die de krant Haberdar op Twitter plaatste is te zien hoe de dader al schietend de nachtclub binnenloopt.

Foto: EPA
Foto: EPA

Verbod op beelden

De Turkse regering heeft verboden nog langer beelden en berichtgeving naar buiten te brengen over de aanslag. Volgens persbureau Bloomberg gebeurt dat „om de onderzoeken niet in gevaar te brengen.”

Op de internetpagina van Die Welt komen toch getuigenverslagen naar buiten. „Twee personen schoten met een wapen”, zegt een van de ooggetuigen. „Plotseling begon iedereen te rennen. Mijn man zei tegen me dat ik niet bang hoefde te zijn. Hij is bovenop me gaan liggen en heeft drie schotwonden opgelopen.”

Een andere ooggetuige spreekt ook over de dramatische gebeurtenissen in de nachtclub Reina: „Ik moest meerdere lichamen van me af gooien om weg te kunnen komen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%