Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Overstroming in Hamburg
Overstroming in Hamburg
Foto: AFP

Veel schade, maar geen letsel door stormvloed

05 JAN 2017

LÜBECK - Een stormvloed heeft in de nacht van woensdag op donderdag aan de Oostzeekust van Duitsland aanzienlijke schade veroorzaakt. Kelders, straten en geparkeerde auto's kwamen onder water te staan en hier en daar stroomde het water over de dijken. Op het strand van Binz en Prora kalfde de duinenrij drie tot acht meter af. Doden of gewonden werden echter niet gemeld, zei de politie. De brandweer maakte overuren.

De stormvloed, veroorzaakt de zware depressie Axel, was de hoogste sinds 2006. Tot middernacht steeg het water, hier en daar tot 1,8 meter boven het normale peil. Daarna begon het te zakken. Op veel plaatsen stond het in de ochtend nog ongeveer een meter hoger dan normaal, maar het gevaar was geweken, zei een woordvoerder van de Dienst voor Zeescheepvaart en Hydrografie (BSH).

Ook in Polen zorgde storm Axel voor veel schade.
Ook in Polen zorgde storm Axel voor veel schade.
Foto: EPA

Elders in Duitsland zorgde Axel voor verkeersoverlast door sneeuw en ijzel. Dan kan nog wel even voortduren, want de aanvoer van koude poollucht blijft. In Lapland daalde de temperatuur woensdagnacht tot 40 graden onder nul. In Duitsland gaat het vrijdag overdag 8 graden vriezen, 's nachts kan het afkoelen tot -25. Zaterdag wordt in het midden en oosten nog meer sneeuw verwacht.

Een schatting van de schade kon nog niet gegeven worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%