Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: REUTERS

Tillerson kritisch over Rusland

11 JAN 2017

WASHINGTON - De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken beschouwt Rusland als een bedreiging, maar niet als onberekenbaar. Rex Tillerson is niet zo te spreken over de jongste Russische activiteiten en hij ziet voorlopig geen aanleiding de economische sancties tegen Moskou op te heffen.

Tillerson zei dat woensdag tijdens een hoorzitting van de Senaat in Washington. Hij wil wanneer hij op 20 januari in functie treedt, eerst eens even rustig aanzien hoe de zaken zich ontwikkelen.

De 64-jarige bewindsman is vrij goed ingevoerd in de Russische politiek. Hij kent president Poetin persoonlijk omdat hij als president van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil frequent in Moskou kwam.

’Inlijving de Krim onrechtmatig’

De sancties werden ingesteld na de annexatie begin 2014 door Rusland van het tot dan Oekraïense schiereiland de Krim. Tillerson noemde tegen de Senaat de inlijving van de Krim onrechtmatig. Rusland, zo betoogde hij, heeft zich land toegeëigend dat niet van hem was.

Over Ruslands optreden in Syrië was hij een stuk gematigder. Er is voor zover Tillerson nu bekend geen sprake van oorlogsmisdaden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 513.58
+ / - +0.28%