Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Maltezer Orde trotseert de paus

11 JAN 2017

ROME - De Maltezer Orde weigert mee te werken aan een onderzoek door het Vaticaan naar het ontslag van een hoge functionaris van de orde naar aanleiding van de distributie van enkele tienduizenden condooms in Myanmar. De orde heeft het Vaticaan te verstaan gegeven dat het zich er niet mee moet bemoeien.

De orde is een conservatieve organisatie die zich inzet voor humanitaire zaken. Dat het medewerking aan een onderzoek door het Vaticaan van de hand wijst, wordt in katholieke kringen als hoogst opmerkelijk beschouwd. Paus Franciscus gaf vorig jaar toestemming voor het onderzoek. Het wordt niet door de minste diplomaat uitgevoerd, maar door de tweede man van het Vaticaan, de minister van Buitenlandse Zaken Pietro Parolin.

De weigerachtige houding van de orde wordt alom gezien als teken van toenemende ongehoorzaamheid van katholieke traditionalisten, schrijft The Guardian. De grootkanselier van de Maltezer Orde vloog de laan uit na het uitdelen van de condooms. Sindsdien zijn de verhoudingen tussen kerk en orde gespannen.

De Maltezer Orde werd in 1070 in Jeruzalem opgericht. Vandaag de dag telt hij ongeveer 12.500 leden. Het is de oudste nog bestaande ridderorde. De hoofdzetel bevindt zich in Rome.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.1 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%