Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zelfgemaakt vluchtelingenkamp Berlijn
Zelfgemaakt vluchtelingenkamp Berlijn
Foto: REUTERS

Berlijn zet weinig afgewezen asielzoekers uit

12 JAN 2017

BERLIJN - Duitsland heeft afgelopen jaar afgewezen asielzoekers uit Noord-Afrika nauwelijks uitgezet. Van januari tot en met november zijn er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 368 mensen naar een Noord-Afrikaans land teruggebracht. In dezelfde periode wees de Duitse immigratie- en asieldienst 8363 asielaanvragen van mensen uit de betreffende landen af.

Daadwerkelijke uitzetting wordt volgens het ministerie door een aantal factoren bemoeilijkt. Als mensen geen papieren hebben of het land van herkomst weigert de onderdanen weer op te nemen, loopt uitzetting vertraging op. Anderen kunnen langer blijven op grond van gezondheidsproblemen.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière reisde afgelopen voorjaar naar Tunesië, Marokko en Algerije om te praten over het terugnemen van afgewezen asielzoekers. Eind deze maand reizen de Nederlandse bewindslieden Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) naar Marokko om te praten over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers naar dat land.

In een poging Tunesië zover te krijgen dat het makkelijker eigen onderdanen terugneemt die in Duitsland geen asiel krijgen, wil de Duitse regeringspartij SPD de druk op het Noord-Afrikaanse land opvoeren. Berlijn helpt Tunesië met het opleiden van veiligheidspersoneel, met schepen, techniek en militair materieel, maar zou daarmee in het uiterste geval kunnen stoppen, suggereert de partij donderdag. „We moeten de Tunesiërs eraan herinneren dat het in hun belang is dat deze ondersteuning blijft voortbestaan”, aldus een SPD-parlementariër.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%