Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Afghaanse dorpsbewoners bij de lichamen van mensen die omkwamen bij de gevechten.
Afghaanse dorpsbewoners bij de lichamen van mensen die omkwamen bij de gevechten.
Foto: AP

Leger VS erkent burgerdoden Afghanistan

12 JAN 2017

KABUL - Tijdens gevechten tegen de Taliban in de Afghaanse provincie Kunduz zijn eind vorig jaar 33 burgers om het leven gekomen. Het Amerikaanse leger meldde dat donderdag na onderzoek. „Ik betreur het verlies van onschuldige levens ten diepste”, reageerde de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal John Nicholson.

Afghaanse commando’s en Amerikaanse collega’s maakten op 3 november jacht op Taliban-strijders. Nadat ze in het dorp Boz vanuit huizen waren beschoten, vroegen ze om luchtsteun. Het bombardement maakte de huizen met de grond gelijk.

Volgens de onderzoekers is gehandeld uit zelfverdediging en was het geweld proportioneel. Het Amerikaanse leger ziet dan ook geen reden voor nadere stappen. Generaal Nicholson zei dat hij president Ghani en het Afghaanse volk „wil verzekeren dat we alle mogelijke maatregelen nemen om burgers te beschermen.”

Amerikaanse vliegtuigen hebben in 2016 fors meer luchtaanvallen uitgevoerd in Afghanistan dan in het jaar daarvoor; het aantal afgevuurde raketten steeg met 40 procent. Regelmatig zijn er berichten over slachtoffers onder de burgerbevolking.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.6 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%