Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Turkse militairen vragen asiel in Duitsland

28 JAN 2017

BERLIJN - Vlak voordat bondskanselier Angela Merkel op bezoek gaat in Turkije hebben de Duitse media zaterdag extra druk op de ketel gezet. Ongeveer veertig Turkse militairen werkzaam bij NAVO-instellingen hebben politiek asiel gevraagd in Duitsland. Het zijn voornamelijk hoge officieren.

Dat onthulden het blad ’der Spiegel’ en het ARD-programma ’Report Mainz’. Enkelen bezwoeren dat ze niet betrokken waren bij de mislukte staatsgreep maar zijn niettemin bang te worden gearresteerd bij terugkeer naar hun vaderland. De vreemdelingendienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken lieten weten dat hun verzoeken worden behandeld als alle andere. Volgens de grondwet hebben politieke vluchtelingen asielrecht in de Bondsrepubliek. „Er bestaat geen twijfel over dat we deze militairen niet kunnen terugsturen naar Turkije”, zegt de verantwoordelijke minister Stephan Mayer. „Daar komen ze meteen in de gevangenis terecht.”

Merkel voert donderdag, voorafgaande van de Europese top op Malta, overleg met de regering-Erdogan. Die overweegt stappen tegen buurland Griekenland, sinds het hooggerechtshof donderdag de uitlevering van acht na de coup gevluchte Turkse militairen weigerde.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%