Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

’Maan en aarde zullen uiteindelijk botsen’

08 FEB 2017

AMSTERDAM - De afstand tussen de maan en de aarde neemt op dit moment jaarlijks met 3,8 centimeter toe, maar daar gaat volgens experts in de toekomst verandering in komen. En dat zal gepaard gaan met catastrofale gevolgen. Dat melden Amerikaanse media.

Deskundigen menen dat er over miljarden jaren een botsing gaat plaatsvinden tussen de twee hemellichamen. De kans dat wij dat nog gaan meemaken is minimaal, zegt professor sterrenkunde Leen Decin van de KU Leuven tegen Nieuwsblad.be. “Binnen vijf miljard jaar zal de zon uitgroeien tot een rode reus die honderden keren groter is dan de relatief kleine ster die ze nu is. De zon zal dan even groot worden als de huidige omloopbaan van onze aarde. En dat is gevaarlijk. Mercurius en Venus zullen al zeker door de zon opgeslokt worden.”

’Leven aarde uitgeroeid’

Wat er met de aarde zelf gaat gebeuren is onduidelijk. “We weten wel dat de grotere zon veel harder zal schijnen en daardoor waarschijnlijk alle vormen van leven op onze planeet zal uitroeien”, aldus Decin. De zon zal tijdens die groeifase veel materie verliezen door een zeer sterke sterrenwind. Dit proces zal binnen zeven miljard jaar als eindproduct een kleine witte dwerg - ter grootte van de aarde - zijn die nauwelijks licht geeft.

’Grote oceaan magma’

Deze evolutie van de zon zal zorgen voor een sterkere aantrekking van de maan naar de aarde. Dr. Jason Barnes van de universiteit van Idaho zei dat dinsdag in Amerikaanse media. “Uiteindelijk - binnen 65 miljard jaar - zal het komen tot een catastrofale botsing”, zegt hij. “Met de zon die al tientallen miljarden jaren een witte dwerg is, zou de aarde bevroren zijn. Maar als de botsing plaatsvindt, kan dat veranderen. De energie die dan vrijkomt, zal er voor zorgen dat de aarde een grote oceaan van magma wordt.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

7.7 °C
WNW4
Beurs AEX
AEX 523.89
+ / - +0.03%