Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Foto: AP

Duitse deelstaat wil geen pratende Erdogan

23 FEB 2017

KEULEN - De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil tegenhouden dat de Turkse president Erdogan daar een toespraak komt houden in verband met het referendum over de grondwet in Turkije in april. De deelstaat heeft de landelijke regering in Berlijn gevraagd te helpen om de toespraak te voorkomen.

Woensdag werd bekend dat Erdogan na een bezoek aan Straatsburg in maart een tussenstop zal maken in de Duitse deelstaat om daar woonachtige Turken toe te spreken. Op 16 april is er een referendum onder andere over de vraag of de Turkse grondwet moet worden veranderd en het land moet overstappen op een presidentieel systeem. Dat zou Erdogan aanzienlijk meer macht geven. Ook Turken in het buitenland, zoals Duitsland, mogen meestemmen.

De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Ralph Jäger, vindt de komst van Erdogan maar niets. „De vrijheid van meningsuiting hier mag niet worden misbruikt om promotie te maken voor een grondwetswijziging in Turkije die grondrechten inperkt en de doodstraf weer invoert”, zegt hij.

Martin Schulz, de SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap, zei de zorgen van Jäger te delen. „Zoals iedere vertegenwoordiger van een naburige of bevriende natie is ook de heer Erdogan welkom in Duitsland. Op voorwaarde dat hij zich houdt aan de algemene omgangsvormen die gebruikelijk zijn in een democratische rechtsstaat, zonder mitsen en maren”, aldus Schulz. „Laat volstrekt duidelijk zijn dat hij zich aan de regels moet houden als hij inderdaad bij ons op bezoek wil komen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%