Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

’Turkse campagnes niet verboden in EU’

06 MRT 2017

BRUSSEL - Een verbod op campagne-activiteiten van Turkse politici in de Europese Unie komt er hoogstwaarschijnlijk niet. Oostenrijk pleit daarvoor, maar meerdere EU-ministers van Buitenlandse Zaken vinden dat een zaak van de lidstaten zelf, bleek maandag voorafgaand aan overleg in Brussel.

Minister Bert Koenders noemde het „onwenselijk” dat Turkse ministers campagne voeren in Nederland, maar sprak zich ook niet uit voor een gemeenschappelijk Europees standpunt.

De Turkse regering wil via een referendum de grondwet aanpassen, waardoor de president veel meer macht krijgt. Ze wil hiervoor ook stemmen winnen onder Turken in het buitenland. De Nederlandse regering onderzoekt of het juridisch mogelijk is dat te voorkomen.

Duitsland heeft al bijeenkomsten verboden. De Turkse president Erdogan vergeleek dat met de naziperiode. „Er is veel verbale agressie, ik vind dat niet nodig”, aldus Koenders. „Je kan denken wat je wil van dat referendum, maar Turkse minsters moeten de campagne niet naar Nederland exporteren.” Ankara is inmiddels op de hoogte van dat standpunt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - 0.0%