Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP/Getty

Drieduizend afpersers op 115.000 inwoners

Marokkaans dorp sextortion-hoofdstad

07 MRT 2017 Redactie

Oued Zem - Van de 115.000 inwoners van het Marokkaanse stadje Oued Zem verslijten naar schatting zo’n 3000 hun dagen met ’sextortion’: afpersing met naaktbeelden die via internet zijn verkregen. De oplichters, die Engels leren met behulp van YouTube-video’s, proberen hun slachtoffers naakt voor de camera te krijgen en eisen vervolgens duizenden euro’s. Wordt er niet betaald, dan worden de beelden rondgestuurd naar vrienden en kennissen.

Volgens het Britse tabloid The Sun richten de oplichters uit Oued Zem, een plaats in het noorden van Marokko op 225 kilometer rijden van Marrakesh, zich voornamelijk op nietsvermoedende, jonge Britten omdat zij het meest geneigd zouden zijn veel geld te betalen. Veel is er niet voor nodig: de Marokkaanse oplichters leren Engels met behulp van video’s op YouTube en investeren in een snelle computer.

Oued Zem ligt op 225 kilometer rijden van Marrakech.
Oued Zem ligt op 225 kilometer rijden van Marrakech.
Foto: YouTube

Zelfmoord

De 17-jarige Brit Danny was een van de velen die ten prooi viel aan de oplichters uit Oued Zem. De jongen pleegde in 2013 zelfmoord omdat hij het geëiste bedrag niet kon betalen. Het afgelopen jaar pleegden maakten zeker vier Britse mannen een einde aan hun leven nadat ze slachtoffer waren geworden van sextortion. Of deze zaken allemaal verband houden met afpersers uit Oued Zem, is niet duidelijk.

De Britse politie is als gevolg daarvan een campagne gestart om te waarschuwen voor het fenomeen. Ook de Marokkaanse politie heeft zijn pijlen gericht op de afpersers. In Oued Zem werden er het afgelopen jaar maar liefst 360 arrestaties verricht. Intussen gaan de ’zaken’ voor veel oplichters nog altijd goed. Er bestaan zelfs heuse sextortion-bendes die per jaar zo’n 80.000 euro opstrijken. In het stoffige, arme stadje rijden talloze BMW’s en Mercedessen rond. Tien jaar geleden waren er in het plaatsje vier wisselkantoren en twee banken. Nu zijn dat er respectievelijk veertig en vijftien.

Ook in Nederland komt sextortion steeds vaker voor. Afgelopen jaar werden duizenden Nederlanders, meest mannen, slachtoffer van en het aantal slachtoffers groeit explosief. HelpWanted, het landelijk meldpunt van online seksueel misbruik kreeg vorig jaar 1552 meldingen van seksueel misbruik op internet. In 721 gevallen ging het om sextortion. In 2014 lag dit aantal nog op 427, maar het werkelijke aantal slachtoffers ligt hoger, omdat slachtoffers zich schamen en geen aangifte durven te doen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.1 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 523.7
+ / - -0.07%