Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP

Duitse FDP vraagt solidariteit

Erdogan: leg Nederland sancties op

12 MRT 2017

ISTANBUL - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft internationale organisaties opgeroepen Nederland sancties op te leggen. De Turkse leider verweet Nederland zondag zich te gedragen als ,,een bananenrepubliek''.

Erdogan kwam met zijn oproep tijdens een toespraak in de provincie Kocaeli. ,,Ik roep alle internationale organisaties in Europa en elders op om Nederland sancties op te leggen'', zei de president. Het schoot hem in het verkeerde keelgat dat Europa geen kritiek levert op het Nederlandse optreden. ,,Heeft Europa iets gezegd? Nee. Waarom? Omdat ze elkaar niet bijten.''

Toch lieten andere EU-landen zondag van zich horen. Zo riep Frankrijk op tot de-escalatie. Saillant was dat de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse Zaken) uitgerekend een toespraak in het Franse Metz aangreep om Nederland te bestempelen tot ,,hoofdstad van het fascisme''.

In de Duitse politiek gingen juist stemmen op om solidariteit met Nederland te tonen. Volgens de voorzitter van de Duitse liberale partij FDP heeft premier Mark Rutte gehandeld zoals je het ook van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Europa had mogen verwachten.

Ook de Deense regering ziet de rel met lede ogen aan. Premier Lars Lokke Rasmussen stelde voor een gepland bezoek van zijn Turkse ambtsgenoot Binali Yildirim aan Denemarken uit te stellen. ,,De bijeenkomst kan niet los worden gezien van de Turkse aanvallen op Nederland'', zei Rasmussen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!