Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Christian Kern
Christian Kern
Foto: REUTERS

Oostenrijkse kanselier wil Turkse ministers op campagne weren

13 MRT 2017

WENEN - De Oostenrijkse kanselier Christian Kern heeft maandagavond gezegd dat ook hij van plan is Turkse ministers die campagne willen komen voeren ten gunste van het referendum te weren. Hij sluit zich daarmee aan bij de maatregel die Nederland nam om te voorkomen dat ministers propaganda kwamen maken voor het plan de macht van president Recep Tayyip Erdogan via een volksraadpleging uit te breiden.

Dat leidde tot schermutselingen in de straten rond het Turks consulaat in Rotterdam. Erdogan noemde de Nederlandse regering vervolgens een „nazi-overblijfsel”, kondigde sancties aan en dreigde Nederland uiteindelijk voor het Europees Hof van de Mensenrechten te slepen.

Kern werd maandagavond op de tv-zender ÖRF gevraagd hoe hij zou reageren op de komst van een minister om Turkse Oostenrijkers tot een ’ja’ te bewegen. „We zouden dat proberen te verhinderen uit veiligheidsoverwegingen.” De sociaaldemocraat noemde de Turkse grondwetswijziging schadelijk voor de democratie en propagandabijeenkomsten daarvoor een „pervers gebruik van de vrijheid van vergadering.”

In Oostenrijk wonen 120.000 Turken. Duizenden van hen zouden een dubbele nationaliteit hebben, wat eigenlijk verboden is. Kern wil dat eens precies in kaart laten brengen. Hij is van mening dat Turkije bewust voor een escalatiestrategie heeft gekozen. Europa mag niet naïef zijn. „Het gaat hier niet langer om het recht van vergadering, maar om een controverse tussen de politieke islam en de Europese waarden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%