Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Turkse President Recep Tayyip Erdogan
De Turkse President Recep Tayyip Erdogan
Foto: Hollandse Hoogte

Turkse oppositie: ’cool’ reageren op Erdogan

16 MRT 2017

BERLIJN - De Turkse Democratische Volkspartij (HDP) heeft de Duitse regering aangeraden ’cool’ te blijven in de discussie over het podiumverbod voor Turkse politici in Duitsland. HDP-parlementariër Mithat Sancar deed dat donderdag tijdens een bezoek aan Berlijn. Volgens hem zoekt president Recep Tayyip Erdogan de confrontatie met de nationale autoriteiten in Europa om de inhoudelijke argumenten tegen het door hem gewenste presidentiële systeem naar de achtergrond te dringen. Daar is hij deels al in geslaagd, aldus Sancar.


Mithat Sancar van de HDP.
Mithat Sancar van de HDP.
Foto: Hollandse Hoogte

Sancar klaagde dat in Turkije niet meer wordt gepraat over de inhoud van het referendum over de grondwetswijziging die Erdogan de alleenheerschappij geeft. „De Turken en ook Turkse Duitsers hebben het ondertussen over de vragen: Is onze eer aangetast en wie beschermt onze eer?”, zei Sancar. „Veel mensen geloven dat ze als Turk of als moslim worden vernederd, wanneer verkiezingscampagnes van Turkse ministers in Europa worden verboden.”

Sancar zei dat Erdogan in eigen land al overhoop ligt met Koerden, seculieren die scheiding van moskee en staat nastreven en verscheidene andere groeperingen. Om Turkse kiezers in het buitenland te mobiliseren zoekt hij nu een nieuw vijandbeeld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%