Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De evacuatie van Zaventem, op de achtergrond de gesneuvelde ruiten.
De evacuatie van Zaventem, op de achtergrond de gesneuvelde ruiten.
Foto: AFP

Belgische media vol met gruwelverhalen

Brussel likt wonden een jaar na de aanslagen

20 MRT 2017

BRUSSEL - Brussel likt een jaar na de terreuraanslagen van 22 maart 2016 nog steeds zijn wonden. Slachtoffers en nabestaanden klagen over de gebrekkige financiële en praktische nazorg sinds drie zelfmoordterroristen die dinsdagmorgen zeventien Belgen en vijftien buitenlanders de dood in joegen. Brussel krabbelt met moeite uit het economische dal nadat toeristen de stad vorig jaar massaal vermeden. De militairen zijn nog immer niet uit het straatbeeld verdwenen en herinneren aan de blijvende terreurdreiging.


Mohammed Abrini, man met het hoedje.
Mohammed Abrini, man met het hoedje.
Foto: AFP

Chaos in de eerste minuten na de ontploffing.
Chaos in de eerste minuten na de ontploffing.
Foto: AFP

België herdenkt woensdag de zwarte dag waarop naast de 35 doden, de terroristen meegerekend, meer dan driehonderd mensen gewond raakten. De teruggekeerde Syriëstrijders sloegen eerst toe op luchthaven Zaventem en ruim een uur later opnieuw in metrostation Maalbeek. En in die volgorde vindt de herdenking plaats, op exact dezelfde tijdstippen als de aanslagen van toen.

Twee keer minuut stilte

Overlevenden en nabestaanden uit binnen- en buitenland, politieke en andere officiële vertegenwoordigers en koning Filip en koningin Mathilde houden er twee keer een minuut stilte. Om 7.58 uur, het moment waarop Ibrahim El Bakraoui en, 9 seconden later, Najim Laachraoui het bloedbad in de vertrekhal aanrichtten. En ruim een uur later, om 9.11 uur, toen El Bakroui's broer Khalid zichzelf opblies in een metrowagon in station Maalbeek, in het hart van de Europese wijk.

Sommige overlevenden zijn zo zwaar verminkt door de met spijkers uitgeruste bommen dat ze nog regelmatig onder het mes moeten. Velen revalideren nog of zijn zo getraumatiseerd dat ze niet goed functioneren in het dagelijks leven. De Belgische media staan dezer dagen bol van de gruwelverhalen.

Onderzoek gaat door

Intussen gaat het onderzoek door naar de terreurcellen, die ook bij de aanslag in Parijs in november 2015 waren betrokken. Wapens of explosieven zijn nooit gevonden, ondanks talloze huiszoekingen waarbij tientallen mensen zijn opgepakt en weer vrijgelaten. Van twee hoofdrolspelers die al vorig jaar april in Brussel werden opgepakt, lijkt justitie niet veel wijzer te zijn geworden. Het gaat om Mohammed Abrini en Osama Krayem. De eerste, ook wel de 'man met het hoedje' genoemd, werd op Zaventem op camerabeeld vastgelegd toen hij kort na de aanslag wegvluchtte. Zijn bom was niet afgegaan. De tweede was weggelopen uit het metrostation waar zijn maat Khalid El Bakroui wel opstapte. Thuis spoelde hij zijn bom door.

Het goede nieuws is dat het afgelopen jaar geen jihadisten meer naar Syrië zijn vertrokken uit Molenbeek, de Brusselse gemeente die het hart van de Belgische moslimterreur wordt genoemd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
NW3
Beurs AEX
AEX 520.72
+ / - -0.22%