Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

Een jaar na aanslagen in Brussel: Britse hoofdstad opgeschrikt door terreur

Vier doden bij aanslag Britse parlement

23 MRT 2017

LONDEN - UPDATE 09.28 uur - Het dodental van de aanslag bij het Brits parlement in Londen is bijgesteld naar vier. Eerder werd gemeld dat er een vijfde dode zou zijn gevallen. De doden zijn twee burgers en een politieagent. Ook de dader werd doodgeschoten. Verder zijn er veertig gewonden onder wie zeventien buitenlanders en drie politieagenten.

De dader reed woensdagmiddag met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge. Even verderop kwam de wagen tegen een hek tot stilstand. Daarna stapte de bestuurder uit en viel hij met een mes politiemensen aan bij het parlementsgebouw. De dader bracht een agent fatale verwondingen toe en werd vervolgens neergeschoten door de politie.

De Britse politie weet inmiddels wie de dader is. Een politiecommissaris van de contra-terrorismedienst liet weten dat de aanslagpleger geïnspireerd was door islamitisch-gerelateerd terrorisme. Het voorval vond precies een jaar na de aanslagen in Brussel plaats.

In de nacht van woensdag op donderdag heeft de politie in Birmingham een inval gedaan. Volgens Britse media had die te maken met de aanslag, maar de poltie wil dat niet bevestigen.

May

De Britse premier Theresa May was tijdens de aanslag aanwezig in het parlementsgebouw. Ze werd door haar beveiligers weggevoerd en in veiligheid gebracht.

Foto: REUTERS

Afschuw

Wereldwijd werd met afschuw gereageerd op het terroristisch geweld in de Britse hoofdstad. De Nederlandse premier Mark Rutte reageerde ontzet en sprak over "afschuwelijke beelden" uit Londen. Ook onder anderen de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump spraken hun medeleven uit.

Foto: .

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%