Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Twitter

Na geruchten over identiteit dader Londen

Advocaat ’aanslagpleger’: hij zit in de gevangenis

22 MRT 2017

LONDEN - Volgens nog onbevestigde berichten is de man die woensdag een aanslag pleegde in hartje Londen en daarna werd doodgeschoten, de 42-jarige haatprediker Abu Izzadeen. Dat meldde de Italiaanse krant La Stampa. Volgens diens advocaat zit hij echter vast in de gevangenis en kan hij de dader niet zijn.

Volg de gebeurtenissen in Londen via ons liveblog

Izzadeen probeerde eerder het kalifaat van IS te bereiken en zou meermaals hebben gezegd dat hij wilde sterven als een zelfmoordterrorist. Hij is een islamitische propagandist en radicale geestelijke die in het Verenigd Koninkrijk in de gevangenis heeft gezeten voor het aanzetten tot geweld.

De man werd geboren als Trevor Brooks. Zijn ouders kwamen in de jaren 60 van de vorige eeuw naar het Verenigd Koninkrijk en hij bekeerde zich op zeventiende tot de islam.

Foto: AP

In november 2004 leidde Izzadeen een groep radicalen die hij opriep tot het plegen van geweld tegen Britse en Amerikaanse troepen in Irak. Hij werd veroordeeld en kreeg een gevangenisstraf, maar werd in 2009 vrijgelaten.

In april 2015 had Izzadeen plannen om naar Syrië om te vechten samen met IS. Hij werd opgepakt in Hongarije en weer teruggestuurd naar Groot-Brittannië.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.52
+ / - -0.03%