Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Boete voor oppositieleider Navalny na protest

27 MRT 2017

BRUSSEL - Een rechtbank in Moskou heeft de Russische oppositieleider Aleksej Navalny maandag veroordeeld tot vijftien dagen cel en een geldboete van 20.000 roebel (320 euro).

De gevangenisstraf krijgt hij voor het niet opvolgen van bevelen van een politieagent en de boete voor zijn rol in het volgens de autoriteiten illegale protest in Moskou zondag.

De Europese Unie eiste maandag van de Russische autoriteiten de onmiddellijke vrijlating van de betogers die zondag tijdens vreedzame demonstraties werden opgepakt. De politie-inzet is in strijd met de ook in de Russische grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering, liet EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandag weten.

Mogherini riep Rusland op de fundamentele rechten te waarborgen en volledig te voldoen aan zijn internationale verplichtingen.

Het Kremlin wees de oproepen van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de demonstranten vrij te laten meteen af. Moskou zei maandag dat de protesten van zondag illegaal waren en beschuldigde de organisatoren ervan tieners te hebben betaald om eraan mee te doen.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov noemde de protesten ,,een provocatie''. Hij zei dat de autoriteiten vrezen dat activisten van de oppositie in de toekomst weer zullen proberen mensen aan te moedigen de wet te overtreden.

Bij de massale protesten in het land tegen corruptie pakte de politie honderden mensen op. Een van de arrestanten was oppositieleider Navalny, die in het centrum van Moskou door de politie werd meegenomen. Bij zijn voorgeleiding voor de rechter maandag zei Navalny dat de rechtbank premier Medvedev zou moeten dagvaarden voor verhoor in plaats van hem.

De betogingen van zondag waren de grootste in Rusland sinds jaren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.8 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 525.99
+ / - +0.64%