Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

Tillerson: ’Proportioneel geweld gebruikt’

07 APR 2017

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vindt dat de Amerikaanse strijdkrachten een proportionele aanval op de Syrische basis hebben uitgevoerd.

Volgens Tillerson is er geen twijfel dat het Syrische regime sarin-gas heeft gebruikt in de aanval op burgerdoelen in het land eerder deze week. Dat zou zijn gebeurd vanaf de Shayrat-basis, die nu met Tomahawk-raketten is bestookt door twee Amerikaanse oorlogsschepen in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Op de basis waren mogelijk Russische militairen aanwezig. De VS hebben Rusland vooraf geïnformeerd over de op handen zijnde aanval.

„We hebben echter niet gezocht naar goedkeuring van Rusland”, maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, bekend.

„De aanval heeft geen delen van de basis geraakt waar de Russische troepen mogelijk waren gevestigd”, liet een woordvoerder van het Pentagon weten.

Tillerson liet ook doorschemeren dat de Russen zelf medeverantwoordelijk zijn voor de aanval. „Rusland is onwillig of onmachtig geweest een akkoord uit 2013 uit te voeren en de Syrische chemische wapens veilig te stellen”, zo zei de minister, die verder meldde dat „de aanval aantoont dat Trump bereid is doortastend op te treden.”

Amerikaanse officials zijn ervan overtuigd dat de Syrische mogelijkheden om nog gifgasaanvallen uit te voeren na deze aanval ’drastisch zijn verminderd.’

Homs

In Syrië heeft de gouverneur van het district Homs in een telefonische interview met de Syrische staats-tv laten weten dat de koers van het Syrische bewind en de Syrische politiek niet zullen veranderen. „Deze aanval was niet de eerste en ik geloof ook niet dat het de laatste zal zijn.”

„Met deze aanval zijn alleen de belangen van gewapende terroristische groeperingen en IS gediend”, aldus Talal Barazi.

De basis zou in lichterlaaie staan. Blus- en reddingswerkzaamheden nemen uren in beslag, aldus Syrische officials.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.7 °C
W2
Beurs AEX
AEX 512.19
+ / - +0.09%