Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Assad noemt aanval roekeloos en kortzichtig

07 APR 2017

DAMASCUS - De Amerikaanse aanval op de luchtmachtbasis al-Shayrat was volgens de Syrische president Bashar al-Assad roekeloos en kortzichtig. „De aanval toont enkel de politieke en militaire blindheid en de benauwde horizon en kortzichtigheid” van de Amerikaanse aanvallers, aldus Assad in een reactie via staatspersbureau SANA.

„De Verenigde Staten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in een daad van niet te rechtvaardigen agressie het vliegveld van al-Shayrat aangevallen.” Washington blijft met dergelijke aanvallen op soevereine staten proberen volkeren te onderwerpen om de wereld te domineren, aldus Assad. Door de aanval zijn volgens SANA zeker negen burgers gedood. De Syrische strijdkrachten spraken over zes omgekomen militairen.

De luchtmachtbasis is volgens Washington als doelwit uitgekozen, omdat daar dinsdag vliegtuigen opstegen die een gifgasaanval in de noordwestelijke provincie Idlib hebben uitgevoerd. De Syrische regering stelt „nooit aanvallen met chemische wapens uit te voeren, zelfs niet op terroristen.” Het gifgas dat ontsnapte, was van de jihadisten in Idlib, aldus de Syrische regering.

De basis al-Sharyrat, circa 125 kilometer ten noorden van Damascus, wordt door Russische en Syrische toestellen gebruikt in de strijd tegen onder meer Islamitische Staat in de oostelijker gelegen regio van Palmyra. Amerikaanse media berichtten vrijdag dat Russen de basis al sinds eind 2015 gebruiken en uitbreiden. Afgelopen maand zouden er nog circa vijf nieuwe Russische gevechtshelikopters zijn gekomen. De Amerikanen hebben naar verluidt de moeite genomen om te proberen te voorkomen dat Russen of Russische eigendommen getroffen zouden worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%