Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kim Jong-un
Kim Jong-un
Foto: Reuters

’Mogelijk deel Pyongyang geëvacueerd’

Paniek om Noord-Korea groeit in oostelijk Azië

13 APR 2017 Marcel Vink

PYONGYANG - De angst groeit snel dat Noord-Korea nu echt aankoerst op een dramatische confrontatie met Amerika. Volgens een organisatie die het atoomprogramma van Pyongyang nauwgezet volgt, zijn alle voorbereidingen genomen om een nieuwe kernproef te houden.

,,De huidige gebeurtenissen wijzen erop dat na de voorbije zes weken de laatste voorbereidingen worden genomen voor een test”, zei een woordvoerder van de groep 38 Noord tegen CNN. Amerikaanse bronnen hadden ook al gemeld dat er een projectiel met nucleaire lading was geplaatst in een ‘tunnel’ bij de nucleaire testsite Punggye-ri, wat kan wijzen op een ondergrondse kernproef.

Evacuatie Pyongyang

De paniek in het oostelijke deel van Azië is inmiddels in alle opzichten merkbaar. Sommige bronnen melden dat dictator Kim Jong-un een groot deel van Pyongyang inmiddels heeft laten evacueren. Buitenlandse journalisten in Noord-Korea kunnen dat nieuws vooralsnog niet bevestigen.

Als de berichten over de evacutatie wel kloppen, houdt Kim daadwerkelijk rekening met een confrontatie met Amerika, dat met een oorlogsvloot onderweg is naar de Oost-Chinese Zee. De inwoners in de hoofdstad zouden dan zijn weggehaald omdat er rekening wordt gehouden met een Amerikaanse aanval na de proef.

Vluchtelingenstroom

President Donald Trump heeft aangegeven toe te slaan zodra Kim in de fout gaat. De laatste dagen bleek dat ook China zich meer en meer aan de kant van de VS schaart, al blijft president Xi Jinping hameren op een vreedzame oplossing. Vooral omdat chaos in het buurland inhoudt dat er een enorme vluchtelingenstroom op gang kan komen naar China.

In China doet het verhaal de ronde dat er inmiddels 150.000 soldaten naar de lange grens met Noord-Korea zijn gestuurd. Staatsmedia melden dat het om ‘nepnieuws’ gaat, maar dat kan ook zijn om te voorkomen dat de bevolking ongerust raakt van de maatregelen.

’Doorgedraaide’ Kim

Peking zou het regime via diplomatieke kanalen met klem hebben verzocht onmiddellijk te stoppen met de voorbereidingen, in ruil voor meer bescherming van de volksrepubliek, die jarenlang de trouwste bondgenoot was van het land, maar geen vat meer lijkt te hebben op de doorgedraaide Kim.

Raket of parade

Pyongyang heeft buitenlandse journalisten gemeld dat ze zich moeten voorbereiden op een ‘grote gebeurtenis’, waarmee wordt gedoeld op zaterdag, de dag dat Kim Il-sung, de stichter van de staat Noord-Korea, 105 jaar zou zijn geworden.

Of hij de pers daarmee laat weten dat er inderdaad een al dan niet nucleaire proef zal worden gehouden, of dat het om een minder heftige gebeurtenis gaat zoals een grote militaire parade, is onduidelijk.

Zuid-Korea

Zuid-Korea, al jaren vijand van Pyongyang, heeft laten weten ervan uit te gaan te worden geïnformeerd door de Amerikanen, op het moment dat er een – eventueel preventieve – aanval op de buren in het noorden zal plaatshebben.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%