Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: EPA

China: ‘Oorlog kan elk moment uitbreken’

14 APR 2017 Marcel Vink

PEKING - De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, heeft vrijdag verklaard dat de oorlog om Noord-Korea ‘elk moment kan uitbreken’.


De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.
Foto: AFP

,,Ik heb het gevoel dat het ieder moment zover kan zijn”, verklaarde Wang op een persconferentie. ,,Als er een oorlog komt, belanden we in een situatie waarin er alleen maar verliezers zijn en geen enkele winnaar.”

Peking heeft steeds gehamerd op een vreedzame oplossing tussen Amerika en het regime van Kim Jong-un, maar dat de Chinese minister van Buitenlandse Zaken nu openlijk verklaart rekening te houden met het ergste scenario, houdt in dat die hoop vrijwel vervlogen is.

LEES OOK: Noord-Korea: ’Trump laat de boel escaleren’

Wang voegde eraan toe dat degene die verantwoordelijk is voor een oorlog ‘de historische verantwoordelijkheid zal moeten dragen en de prijs ervoor zal moeten betalen’. Hij gaf niet aan wie China daarvoor verantwoordelijk zal houden.

Zaterdag is het 105 jaar geleden dat Kim Il-sung, de stichter van de staat Noord-Korea, werd geboren. Deze feestdag gaat vaak gepaard met militair machtsvertoon. Alles wijst erop dat Kim een ondergrondse kernproef zal houden, iets wat volgens de Amerikaanse president Donald Trump aanleiding kan zijn om militair in te grijpen.

LEES OOK: Kim danst op de vulkaan

Washington heeft een oorlogsvloot, aangevoerd door vliegdekschip USS Carl Vinson, naar de kust van de dictatuur gestuurd.

Noord-Korea’s minister van Buitenlandse Zaken, Han Song-ryol, heeft in een reactie gezegd dat ‘als Amerika een oorlog wil, ze die zullen krijgen’.

Foto: TMG

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 529.5
+ / - +0.16%