Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Nipte zege in Turks referendum: ja: 51,3%; nee 48,7%

Totale macht voor Erdogan

16 APR 2017 Maarten van Aalderen

ISTANBUL - UPDATE 00.30 uur - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het referendum voor grondwetswijzigingen, waardoor de president meer macht krijgt ten koste van het parlement, nipt met 51,3% tegen 48,7% gewonnen. Erdogan heeft premier Binali Yildirim en voorzitter van hun AK-partij gebeld om hen te feliciteren met hun overwinning.

In de metropool İstanbul en de hoofdstad Ankara verloor hij nipt. İn het westen van Turkije en in het Koerdische zuidoosten verloor hij zelfs aanzienlijk. Maar in het noorden en het grote binnenland van Turkije wist Erdogan een ruime winst binnen te slepen, zodat hij toch een meerderheid achter zich kreeg. In Duitsland en Nederland stemde een ruime meerderheid van de Turken voor de grondwetswijzigingen.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Foto: Sputnik

Uitbreiding presidentiële macht

De Turkse grondwet zal nu radicaal veranderen. Turkije verandert nu van een parlementaire democratie in een presidentiële republiek. De president is niet meer een neutraal staatshoofd, maar hoofd van de uitvoerende macht die voortaan het parlement kan ontbinden. President Erdogan stelde dat dit systeem lijkt op die in de Verenigde Staten en Frankrijk en meer stabiliteit moet brengen in het land, dat geplaagd wordt door terrorisme en de oorlog in buurland Syrie.

Critici menen dat de president nu veel te veel macht krijgt ten koste van het parlement. Bovendien krijgt volgens de oppositie de president te veel invloed op de rechterlijke macht. In de Verenigde Staten en Frankrijk is er een veel betere verdeling van machten die elkaar in balans houden.

Regering: minder ja-stemmen dan verwacht

Minder Turken hebben zondag ingestemd met de invoering van een presidentieel systeem dan de regering-Erdogan had verwacht. „We zien dat we in verscheidene provincies niet het verwachte aantal ’ja’-stemmers hebben gekregen”, zei vicepremier Veysi Kaynak in Ankara, nog voordat de uitslag helemaal vaststond. „Daar zullen we aan werken.”

Kaynak voegde eraan toe dat het grote aantal tegenstanders van meer macht voor de president „betekenis heeft” maar benadrukte dat een meerderheid volstaat in de volksraadpleging. „In alle democratieën is 50,1 procent voldoende.”

’Kiesraad heeft gefaald’

De belangrijkse oppositiepartij, de sociaaldemocratische CHP, vecht bovendien het resultaat van het referendum aan. Ze meent dat er grootscheeps fraude is gepleegd door niet afgestempelde stembiljetten toch te accepteren. Ook zouden er waarnemers in stemlokalen in vijf provincies zijn geweigerd.

„Turkije heeft gewonnen, wij zijn erg blij”, reageert een woordvoerder van de Nederlandse tak van Erdogans AK-partij zondagavond. In tegenstelling tot wat andere partijen beweren, was er volgens hem geen sprake van fraude met stembiljetten. ,,Dat wil alleen de media ons doen geloven.” Een groot feest komt er toch niet volgens de zegsman. ,,We konden daar geen zaal voor vinden. We hebben het klein gevierd, na de telling is iedereen naar huis gegaan.”

Meer lezen?

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%