Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: EPA

Grootste oppositiepartij Turkije eist hertelling

16 APR 2017

ANKARA - De belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP gaat om een hertelling vragen van misschien wel 60 procent van de stemmen die zondag zijn uitgebracht in het referendum voor meer presidentiële macht. Dat heeft vicevoorzitter Erdal Aksünger zondagavond gezegd in Ankara vlak voordat de uitslag bekend werd.

De CHP klaagde eerder op de dag al over „illegale handelingen” in het voordeel van de regering tijdens de stembusgang. Dat had onder meer te maken met de verklaring van de hoge kiesraad dat ook niet door officials afgestempelde stemformulieren mochten worden meegeteld, mits geen sprake was van fraude. Met bijna 99 procent van de stemmen geteld stond het ja-kamp op 51,3 procent van de stemmen, het nee-kamp op 48,7 procent.

ZIE OOK: Totale macht voor Erdogan

De pro-Koerdische HDP stelde dat volksraadpleging met zoveel tegenstemmers duidelijk heeft gemaakt hoezeer de Turkse gemeenschap verdeeld is. Een woordvoerder zei dat het feit dat de partijleiders in de gevangenis zitten en dat het referendum is gehouden terwijl de noodtoestand is uitgeroepen een schaduw werpt over de legitimiteit van de stembusgang.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
6.3 °C
NNW2
Beurs AEX
AEX 524.05
+ / - 0.0%