Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Foto: EPA

Turkse kiesraad verklaart ja-kamp tot winnaar

16 APR 2017

ANKARA - Het hoofd van de Turkse kiesraad Sadi Güven heeft het ja-kamp zondagavond tot winnaar verklaard van het referendum over de grondwetswijziging. Dat deed hij toen er nog 600.000 stemmen moesten worden geteld en er 1,25 miljoen meer voor- dan tegenstanders waren van meer macht voor de president. De officiële uitslag wordt pas over 11 of 12 dagen bekendgemaakt.

Güven hield een persconferentie in Ankara waarin hij ook uitlegde waarom de kiesraad (YSK) besloten had ongestempelde stembiljetten te accepteren als er maar niet mee was geknoeid. Dat was gebeurd na een groot aantal klachten, waaronder een van de regerende AK-partij, dat medewerkers van stembureaus in gebreke waren gebleven.

ZIE OOK: Totale macht voor Erdogan

De oppositie zette door dit lastminutebesluit vraagtekens bij de rechtsgeldigheid van de stemming. Güven zei echter dat de beslissing al was genomen voordat de eerste resultaten werden ingevoerd in het computersysteem. Bovendien waren leden van zowel de AKP als de oppositie in vrijwel alle stemlokalen aanwezig om de verslaglegging te ondertekenen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%