Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Nieuw ’Tiananmen-moment’ in Venezuela: vrouw trotseert tank

21 APR 2017

CARACAS - Een onbekende vrouw is uitgegroeid tot het symbool van de hevige protesten in Venezuela door in haar eentje een gepantserd voertuig van de politie te trotseren. De beelden doen sterk denken aan die van de Tank Man, die in 1989 in zijn eentje een colonne tanks tegenhield bij de protesten op het Tiananmenplein.

De vrouw, die lokaal bekend staat als ’La Dama’ droeg een petje in de kleuren van Venezuela en een vlag van het land om haat schouders toen ze eerder deze week naar het politievoertuig rende.

Op een video is te zien hoe ze pal voor het pantservoertuig gaat staan en de bestuurder tot stoppen brengt. Zelfs als er in de buurt iets ontploft wijkt ze niet en plaatst ze haar handen op de bumper van de auto.

Op andere beelden is te zien wat er daarna gebeurt. De vrouw wordt door een luidspreker gemaand opzij te gaan en een man steekt zijn hoofd uit de auto en gooit een rookgranaat in haar richting. De vrouw schopt hem weg en blijft met de vlag voor haar gezicht staan. Vervolgens gaat het voertuig naar achteren en de vrouw volgt.

Het moment werd ook vastgelegd door AFP-fotograaf Juan Barreto.

Foto: AFP

Lilian Tintori, de vrouw van oppositieleider Leopoldo Lopez was vol lof over de actie en beschreef hem afgelopen woensdag in een speech. „Ik ben zo trots op Caracas. Kijk naar de foto, de video, van de vrouw die voor een tank ging staan,” zei ze. „Wat deed de tank? Hij ging terug, hij moest terug.”

De beelden lijken heel erg op die van de Chinese man met de plastic tassen die in 1989 de hele wereld overgingen. Ook die man bleef onbekend, maar bijna 30 jaar later roept dit ene beeld nog steeds meteen de herinnering op aan het neerslaan van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Foto: AP

Boze Venezolanen protesteren sinds de hoogste rechtbank van het land vorige maand het parlement op een zijspoor zette. Die stap werd al snel teruggedraaid maar de volkswoede werd daar niet mee getemperd.

Foto: AFP

Veiligheidstroepen grijpen soms hard in bij de massale protesten in het hele land. Maar oppositieleiders hebben al weer nieuwe acties aangekondigd. Ze eisen onder andere dat uitgestelde regionale verkiezingen worden gehouden en dat bijna honderd gearresteerde activisten van de oppositie vrij worden gelaten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%