Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Massale wereldwijde cyberaanval

12 MEI 2017

AMSTERDAM - UPDATE 00.50 uur - Meerdere organisaties over de hele wereld zijn vrijdag getroffen door een cyberaanval. Er zijn berichten over computers die gegijzeld worden door zogenoemde ransomware uit meer dan zeventig landen waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Rusland, Spanje en Italië. Ook in Nederland wordt gewaarschuwd voor het virus.

De grootste problemen ontstonden in Groot-Brittannië. Onder andere diverse ziekenhuizen werden getroffen. Als gevolg daarvan moesten ze afspraken afzeggen en patiënten verplaatsen.

LEES OOK: Cyberaanval op Engelse ziekenhuizen

Na de cyberaanvallen op Britse ziekenhuizen riep het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in Nederland op tot waakzaamheid. Het NCSC waarschuwt dat er een „grote internationale ransomware-campagne” actief is. Meldingen dat ook in Nederland instellingen zijn getroffen zijn er vooralsnog niet.

’Alert op e-mail’

Het NCSC waarschuwt extra op te letten bij het openen van e-mail vanuit niet vertrouwde bronnen.” Er is een waarschuwing uitgestuurd naar de „vitale sectoren”, zoals gas-, water-, en elektriciteitsvoorziening. Ook ziekenhuizen zijn in dit specifieke geval gewaarschuwd”, aldus een woordvoerster.

LEES OOK: Cyberaanval richt zich ook op Nederland

LEES OOK:

Melden via politie.nl niet mogelijk

Lek in Windows

Het bijzondere aan deze ransomware is dat er actief gebruik wordt gemaakt van een lek in het besturingssysteem Windows dat eerder door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd gebruikt. De werkwijze van de NSA kwam kortgeleden op straat te liggen en wordt nu dus door criminelen misbruikt.

ZIE OOK: Microsoft treft maatregelen om cyberaanval

Het advies aan beheerders van bedrijfsnetwerken is om de beveiligingsupdates van Microsoft, waarmee het lek wordt gedicht, direct te installeren. Beveiligingsonderzoeker en ethisch hacker Victor Gevers wijst er op dat er organisaties zijn die dat nog niet hebben gedaan. ,,Dit is zo'n weekend dat je even geen Windows-serverbeheerder zou willen zijn als je nog achter loopt met patchen.” Bedrijven die getroffen zijn door de software moeten dit melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

’Wanna Decryptor’

Het computervirus staat bekend als ransomware, van het type Wanna Decryptor. Ransomware versleutelt op afstand bestanden op computers en vraagt geld aan gebruikers om ze weer te decoderen. In Spanje werden onder meer energiemaatschappij Iberdrola en gasbedrijf Gas Natural getroffen. Werknemers zouden worden geadviseerd om hun computers uit te zetten. Ook telecomreus Telefonica was slachtoffer, maar het bedrijf liet weten dat klanten en diensten niet werden getroffen. In Italië zou een universiteit zijn getroffen. Wereldwijd zijn er al meer dan 57.000 gevallen geconstateerd.

Een onderzoeker van beveiligingsbedrijf Kaspersky zei dat de ransomware maar liefst in 74 landen was opgedoken en dat het aantal nog steeds groeit.

Shadow Brokers

Volgens experts verspreidt het virus zich snel, meldt de BBC. Het zou gaan om een nieuwe variant van het virus. Mogelijk maakt het gebruik van een lek in Windows dat onlangs naar buiten werd gebracht door hackersgroep Shadow Brokers. Dat lek heeft Microsoft inmiddels gedicht, maar mogelijk heeft niet iedereen de update gedownload.

De Shadow Brokers maakten eerder dit jaar van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA buitgemaakte documenten wereldkundig. Daarin werd duidelijk dat de NSA kennis van kwetsbaarheden in Windows voor zich had gehouden en manieren had ontwikkeld om van die kwetsbaarheden gebruik te maken om computers aan te vallen. Ook zou de NSA het wereldwijde bankverkeer in de gaten hebben gehouden om zo zicht op geldstromen te kunnen houden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%