Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Reuters

Zeven doden bij terreur in Londen

03 JUN 2017

LONDEN - UPDATE 12:35 UUR - De dubbele aanslag in Londen heeft een zevende leven geëist. Dat heeft Cressida Dick, het hoofd van de Londense politie, zondagochtend meegedeeld. Er zijn 48 gewonden gevallen. Enkele van de gewonden zijn er slecht aan toe, zei burgemeester Sadiq Khan van de Britse hoofdstad zondagochtend. De drie daders zijn door agenten gedood en de politie gaat er vooralsnog van uit dat er geen andere verdachten op de vlucht zijn.

De daders reden met een witte bestelbus in op voetgangers op London Bridge over de Theems. Daarna reden ze door in noordelijke richting. Bij uitgaansstraat Borough Market stapten ze uit. Ze staken meerdere mensen neer, onder wie een politieagent. Die verkeert niet in levensgevaar.

Tegen de BBC zegt een getuige dat het busje zeker 80 kilometer per uur reed.

Foto: De Telegraaf

De eerste melding bij de alarmcentrale van de politie kwam rond 23.08 uur Nederlandse tijd binnen. Ongeveer acht minuten later waren alle terroristen doodgeschoten. Ze droegen bomgordels, maar die bleken nep.

Gewonden

De ambulancedienst van de hoofdstad meldt dat 48 mensen naar vijf ziekenhuizen in de omgeving zijn gebracht. Op de twee plekken van de aanslag, London Bridge en Borough Market, is nog eens een onbekend aantal lichtgewonden door verpleegkundigen op straat geholpen, aldus de dienst. Het aantal agenten in Londen wordt verhoogd.

Zie ook: Vijfde aanslag in Europa in half jaar tijd

Over de identiteit van de doden is nog niets bekend gemaakt. Evenmin is al informatie vrijgegeven over de drie daders. Ook over hun doel is  nog niets bekend.

Buitenlandse slachtoffers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn.

De Franse president Emmanuel Macron deelde zondagochtend in Parijs mee dat er onder de gewonden minstens twee Fransen zijn, van wie er een ernstig aan toe is. De Australische premier Malcolm Turnbull verklaarde eveneens dat twee van zijn landgenoten gewond zijn geraakt.

Vlak na de aanslag

Vlak na de eerste meldingen van slachtoffers op London Bridge en in Borough Market ging de politie ook op een incident in Vauxhall in het zuiden van Londen af. Een steekpartij daar, bleek echter geen verband met de aanslag te hebben. Volgens Britse media werden tussen 02.20 uur en 02.50 uur ook vier explosies gehoord. The Sun meldde dat het om gecontroleerde explosies door de politie ging.

 

 

Volg het laatste nieuws in het liveblog.

Inreisverbod

De Britse premier Theresa May sprak haar dank uit aan de politiemensen en andere hulpdiensten die op de plaats des onheils aan het werk waren. ,,Onze gedachten zijn bij degenen die bij dit verschrikkelijke incident betrokken zijn," aldus May. Zondagochtend zal May een spoedvergadering van veiligheidsdiensten voorzitten.

De Nederlandse demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders sprak op Twitter van ,,hartverscheurende gebeurtenissen in Londen die vreselijke herinneringen uit het verleden doen herleven".

Ook de Amerikaanse president Donald Trump reageerde. Via Twitter bood hij Londen en het Verenigd Koninkrijk de hulp aan van de Verenigde Staten. Ook pleitte hij opnieuw voor een inreisverbod voor inwoners van zes moslimlanden, als 'extra veiligheidsniveau'. Amerikaanse rechters hebben verschillende keren een stokje gestoken voor zo'n inreisverbod.

Popconcert

Het is het zoveelste gewelddadige incident in Engeland in korte tijd. Door een bomaanslag op een popconcert in Manchester op 22 mei kwamen 22 mensen om het leven. Een week geleden werd het dreigingsniveau in Groot-Brittannië verlaagd tot het een-na-hoogste niveau. De maandag daarvoor was het juist verhoogd tot maximaal na de aanslag in Manchester.

In maart werd Londen opgeschrikt door een aanslag met een auto op voetgangers op de Westminster Bridge, niet ver van de parlementsgebouwen. Een 52-jarige man raasde over het trottoir en kwam tot stilstand tegen een hek. Daarna stapte hij uit en stak een politieman dood, voordat hij zelf werd neergeschoten. Door de aanslag kwamen naast de agent vier mensen om het leven. Terreurgroep Islamitische Staat claimde dat de aanslagpleger een IS-soldaat was.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%