Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Theresa May
Theresa May
Foto: Hollandse Hoogte

Boze partijgenoten May dreigen

10 JUN 2017

LONDEN - De Britse premier Theresa May wil met steun van een kleine partij uit Noord-Ierland verder regeren na een pijnlijke verkiezingsnederlaag, maar in haar eigen partij dreigen boze parlementariërs de steun aan haar in te trekken. Tal van vooraanstaande Conservatieven suggereren een snelle wisseling van de wacht.

De krant The Guardian berichtte zaterdag dat ministers en een reeks Kamerleden de premier te verstaan hebben gegeven dat ze op zijn minst haar twee naaste raadgevers en medewerkers Fiona Hill en Nick Timothy de laan uit moet sturen. Anders krijgt ze maandag te maken met pogingen van partijbonzen om haar te vervangen. De twee medewerkers zijn daarom zaterdag meteen opgestapt, meldden Britse media.

Nick Timothy and Fiona Hill.
Nick Timothy and Fiona Hill.
Foto: REUTERS

Hill en Timothy waren steun en toeverlaat van May, maar in kringen rond de premier ook omstreden. Ze worden er verantwoordelijk voor gehouden dat de vervroegde verkiezingen een afgang zijn geworden voor de Conservatieven. Een bewindsman noemde Hill en Timothy zelfs „monsters die onze partij tot zinken hebben gebracht.”

Het vertrek van Hill en Timothy betekent niet dat de Conservatieve parlementsleden en bewindslieden nu weer vol vertrouwen met May verdergaan. Opvallend is dat verscheidene vooraanstaande Conservatieven het sinds vrijdag plotseling hebben over „interim-partijleider May.” Ook is er nauwelijks steun voor May geuit in haar eigen ministersploeg. Bovendien zou bijna twee derde van de partijleden snel een andere leider willen.

May’s Conservatieve Partij verloor donderdag tegen de verwachtingen in de meerderheid in de Britse Tweede Kamer. En dat was tien dagen voor de geplande start van onderhandelingen over de brexit.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%