Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Reuters

Commissie roept Oost-Europeanen op matje

12 JUN 2017 Ruud Mikkers

Het geduld van de Europese Commissie met Oost-Europese landen die hardnekkig weigeren mee te werken aan de herplaatsing van vluchtelingen uit Griekenland en Italië is op. Dinsdag wordt een officiële procedure tegen Polen, Hongarije en Tsjechië opgestart.

Dat melden bronnen in Brussel. De landen moeten de Commissie tekst en uitleg geven waarom zij niet of onvoldoende meewerken aan het opnemen van erkende vluchtelingen. Is de uitleg onvoldoende dan volgt een boete.

Polen en Hongarije hebben nul vluchtelingen opgenomen, Tsjechië twaalf en werkt ondertussen helemaal niet meer mee. Voor Nederland staat de teller op ruim 1900.

EU overspoeld

De verplichte asielquota dateren van september 2015 toen de EU overspoeld werd door vluchtelingen die met gammele bootjes arriveerden in Italië en Griekenland. Het idee was de asielzoekers eerlijk over de EU-landen te verdelen, maar het systeem heeft vanaf dag één gehaperd, voornamelijk vanwege de halsstarrige weigering van enkele Oost-Europese landen om mee te werken.

Voor de Commissie is de maat nu vol. Commissie-voorzitter Juncker was afgelopen vrijdag nog in Tsjechië maar kreeg de neuzen daar niet dezelfde kant op.

Hervormingen moeilijk

Pogingen om het Europese asielsysteem te hervormen zitten door alle onenigheid muurvast. De Duitsers dreigen Europese subsidies, waar Oost-Europeanen rijkelijk uit putten, te gaan koppelen aan de bereidheid vluchtelingen op te nemen. Dit zou echter pas kunnen na afloop van de huidige begrotingscyclus van de EU die loopt tot en met 2020.

In Brussel is de hoop in ieder geval gevestigd op de heropgeleefde Frans-Duitse as om het lastige dossier weer vlot te trekken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%