Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Mark Rutte heeft volste vertrouwen in Emmanuel Macron

16 JUN 2017 Eveline Bijlsma

PARIJS - Mark Rutte heeft het volste vertrouwen in de Franse president Emmanuel Macron, die hij donderdagochtend voor het eerst bezocht. Op het Élyséepaleis spraken de twee geestverwanten over onder andere Europa en migratie.

,,Ik heb vandaag weinig kunnen ontdekken waar we het qua filosofie over oneens zouden kunnen zijn”, zei Rutte na afloop van de ontmoeting. Beide liberalen (‘al is dat etiket hier niet zo populair’) willen een verdere samensmelting van de Europese Unie (EU), maar zijn het niet helemaal eens over de manier waarop.

Macron is namelijk voorstander van een budget en een minister van Financiën van de eurozone. Rutte moet daar weinig van hebben. ,,We zijn het wel eens over de stappen die moeten worden genomen voor een verdere samensmelting. Die is tot nu toe niet bereikt, omdat de op één en op twee na grootste economie van Europa haperen. Met Macron heb ik veel vertrouwen dat Frankrijk gaat hervormen. Als dat gebeurt, komt er minder druk te staan op de muntunie.” Rutte hoopt dat er met ‘minder stress’ ook geen behoefte meer is aan een gezamenlijk budget. De premier wil de potjes die er al zijn (structuurfondsen, cohesiefondsen en landbouwfondsen) op een andere manier gaan verdelen: landen die zich aan de regels van de Europese Commissie houden, krijgen er geld uit. ,,We zijn het niet eens over de instrumenten, wel over de benadering.”

Ook sprak het tweetal over migratie. Ze willen de stroom terugdringen door ontwikkelingshulp, maar dat levert geen korte termijnoplossing op. ,,We zijn het erover eens dat 80 procent van de mensen die via de Middellandse Zee Europa binnenkomt, geen vluchteling is en geen recht heeft op asiel. Zij moeten worden teruggenomen door de landen waar ze vandaan komen. Daar moeten afspraken over komen, en daarvoor moet de Commissie steun hebben van de lidstaten.”

Rutte geeft toe dat hij met de huidige ontwikkelingen binnen de EU op zoek moet naar ‘nieuwe vrienden’. Hij trok samen op met de Britten, maar die stappen op. Ook schurkt hij graag tegen Angela Merkel aan, die zich helemaal richt op Macron. ,,Maandag heb ik een gesprek in Warschau met de Beneluxlanden en vier Oost-Europese landen. Woensdag is er in Den Haag een minitop met negen landen uit de Baltische, Scandinavische en Beneluxregio. Nederland werkt hard aan het bouwen van deze coalities.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.5
+ / - -0.26%