Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: EPA

Moskeebezoekers doelwit in Britse hoofdstad

Busje rijdt in op voetgangers in Londen, meerdere slachtoffers

19 JUN 2017

LONDEN - UPDATE  - Een 48-jarige man is in de nacht van zondag op maandag in Londen ingereden op een groep moslims die uit een moskee kwam. Zeker een persoon kwam om het leven en tien anderen raakten gewond. Acht van hen zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht, twee gewonden zijn er slecht aan toe. De Britse autoriteiten gaan uit van een doelbewuste actie.

De dader reed in een witte bestelbus en is direct na het incident door omstanders overmeesterd en vervolgens door de politie gearresteerd. Hij is uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht voor psychisch onderzoek. Mediaberichten dat mensen zouden zijn gestoken, worden door de politie weersproken.

Premier Theresa May sprak in een eerste reactie van een tragisch incident op Seven Sisters Road in de noordelijke wijk Finsbury Park. Volgens haar onderzoekt de politie of het hier gaat om een „potentiële terroristische daad”. Ze heeft later in de ochtend crisisberaad belegd.

Terroristische aanval

Burgemeester Sadiq Kahn van de metropool was een stuk stelliger in zijn reactie. „De hoofdstedelijke politie is in actie gekomen tegen een verschrikkelijke terroristische aanval op onschuldige mensen. Dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren, van wie velen net klaar waren met bidden in de heilige maand ramadan.”

De Britse raad voor moslims reageerde geschokt en boos en wil meer bescherming van de politie, vooral bij moskeeën. „De afgelopen weken en maanden hebben moslims te maken gehad met veel islamofobische incidenten en dit is de meest gewelddadige daad tot nog toe.”

Foto: EPA

Een busje reed even na middernacht in op een groep die uit een moskee kwam in het stadsdeel Finsbury Park in het noorden van Londen. De politie kreeg rond 01.20 uur (Nederlandse tijd) melding van het incident op Seven Sisters Road.

Het busje is volgens lokale media gisteren gehuurd bij een bedrijf in Wales. Eerder vond in de hoofdstad een mars plaats van islamitische Londenaren. Of dit iets met de aanrijding te maken heeft, is onduidelijk.

Begin deze maand reden drie mannen in een busje op voetgangers in op de London Bridge. Daarvoor viel het trio mensen met messen aan in Borough Market.Eind maart zaaide een aanslagpleger dood en verderf op de Londense Westminster Bridge en bij het parlementsgebouw in de Britse hoofdstad.

Londen is momenteel in diepe rouw gedompeld vanwege de dood van zeker 58 mensen bij een enorme brand in de flat Grenfell Tower.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%