Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Cris Toala Olivares

Klimaatpanel VN gered na oproep Dijksma

19 JUN 2017

LUXEMBURG - Het klimaatpanel van de VN (IPCC) kan ongehinderd doorgaan met zijn werk. Door het wegvallen van Amerikaanse steun was dat onzeker, maar Europa vult het tekort van 1,8 miljoen euro op, bleek maandag in Luxemburg.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) riep haar EU-collega’s daar op hun bijdrage te verhogen. Ministers uit Oostenrijk, Duitsland, Finland, Slowakije, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk deden toezeggingen. De Europese Commissie verviervoudigt haar jaarlijkse bijdrage naar ruim 6 ton. Vanaf 2019 wordt dat 1,5 miljoen per jaar.

,,Ik ben erg opgetogen'', reageerde Dijksma, die vorige week al aankondigde de Nederlandse bijdrage te verdubbelen met 100.000 euro in twee jaar. ,,Vandaag laat Europa zien met het steunen van het VN-klimaatpanel pal achter de klimaatwetenschap en motor van het Parijs-akkoord te staan. IPCC is de komende jaren cruciaal voor het meten van de wereldwijde ambitie als het gaat om het halen van de klimaatdoelstellingen die we in Parijs hebben afgesproken.''

Dijksma had de andere milieubewindslieden vooraf opgeroepen te ,,crowdfunden''. ,,1,8 miljoen is niet zo veel, een kleine stap voor ons, maar het is een enorm belangrijk signaal.’’

De ministers waren unaniem in hun veroordeling van het besluit van de Amerikaanse president Trump om uit 'Parijs' te stappen. ,,Echter, dit is zeker niet het einde van het akkoord, 194 andere landen hebben het ondertekend’’, toonde Dijksma zich hoopvol. De EU blijft achter de doelstellingen staan en gaat onder meer nauwer samenwerken met Amerikaanse steden en staten, zoals Californië, maar ook met landen als China. De bewindsvrouw wees erop dat klimaatactie is geboden, en veel kansen biedt voor het zakenleven en de werkgelegenheid.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%