Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: -

Dieren opgejaagd, vergiftigd en doodgeknuppeld

Saté op Bali blijkt hondenvlees

19 JUN 2017

DENPASAR - Wel eens een sateetje gegeten op Bali? Dan bestaat de kans dat je hondenvlees hebt verorberd, in plaats van kip of varken. Straatverkopers die de gegrilde spiesjes verkopen, maken de snack vaak van straathonden die onder erbarmelijke omstandigheden in de voedselindustrie terechtkomen. De dieren worden op straat opgejaagd, om vervolgens in kooien te worden gestopt. Uiteindelijk worden ze gedood en wordt hun vlees op straat verkocht.

Dat zegt althans de Australische dierenwelzijnsorganisatie Animals Australia (AA), die undercover onderzoek deed naar vlees van straatverkopers op het populaire eiland. Zonder dat toeristen ook maar iets in de gaten hebben, worden honden op gewelddadige wijzen gevangen en geslacht. Sommige honden werden vergiftigd. Sporen van dat vergif werden teruggevonden in het vlees.

Hoewel het eten van hondenvlees in Indonesië niet verboden is, is het doden en vergiftigen van de dieren dat wel. ,,Hondenvlees komt zo de toeristische voedselketen binnen. Die handel is strijdig met afspraken over dierenwelzijn en voedselveiligheid.”, zegt een woordvoerder van AA. „De hondenvleeshandel geeft niets om dierenwelzijn en lapt voedselveiligheidsregels aan zijn laars.”

Jaarlijks brengen miljoenen Australiërs hun vakantie op Bali door. Niet gek dus dat het onderzoek is uitgevoerd door een Australische dierenwelzijnsorganisatie. Onderzoekers zagen dat toeristen bij een bepaalde kraam een sateetje wilden kopen. Op die kraam stond een foto van een hond. Toen de toeristen vroegen of de saté van hondenvlees gemaakt was, verzekerde de verkoper hen dat het kip was.

Volgens Animals Australia wordt ook in restaurants hond geserveerd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.1 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%