Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De dood van activiste Shaimaa al-Sabbagh leidde in Egypte tot woedende reacties. Ze kwam begin 2015 om het leven toen de politiefunctionaris met hagel schoot om deelnemers aan een manifestatie uiteen te drijven.
De dood van activiste Shaimaa al-Sabbagh leidde in Egypte tot woedende reacties. Ze kwam begin 2015 om het leven toen de politiefunctionaris met hagel schoot om deelnemers aan een manifestatie uiteen te drijven.
Foto: REUTERS

Egyptische agent de cel in om dood activiste

19 JUN 2017

CAÏRO - Een Egyptische politieman die een activiste doodschoot, is maandag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De veroordeling van de agent is opmerkelijk in Egypte, waar politiefunctionarissen zelden voor dergelijke incidenten worden vervolgd.

De dood van activiste Shaimaa al-Sabbagh leidde in Egypte tot woedende reacties. Ze kwam begin 2015 om het leven toen de politiefunctionaris met hagel schoot om deelnemers aan een manifestatie uiteen te drijven. Die mars was bedoeld om de honderden betogers te herdenken die bij onlusten van begin 2011 het leven lieten.

Shaimaa al-Sabbagh wordt de ’rozenmartelaar’ genoemd. De jonge moeder wilde bloemen leggen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Egyptische revolutie. Maar op weg naar het met tanks en prikkeldraad afgezette Tahrirplein werd ze op brute wijze doodgeschoten door de politie.

De agent kreeg in eerste instantie vijftien jaar cel opgelegd, maar dat vonnis werd vernietigd door een hof van cassatie. Die rechtbank gaf opdracht de zaak over te doen, met een lagere straf tot gevolg. De politieman kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Toch reageerden de nabestaanden van de activiste voorzichtig positief. ,,We zien voor het eerst sinds 2011 dat een politiefunctionaris wordt gestraft voor het verwonden of doden van een demonstrant'', zei de advocaat van de familie van Sabbagh.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%