Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

Qatar eist opheffing ’blokkade’

19 JUN 2017

DOHA - Qatar weigert voorlopig te onderhandelen met de Arabische landen waarmee het een hoog opgelopen conflict heeft. Doha wil pas gaan praten met de buurlanden als de strafmaatregelen zijn opgeheven, zei de Qatarese minister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani (Buitenlandse Zaken).

„Qatar wordt geblokkeerd, er is geen onderhandeling”, zei de bewindsman tegen verslaggevers. „Ze moeten de blokkade opheffen.” De minister klaagde dat de buurlanden nog steeds niet duidelijk hebben gemaakt wat hun eisen zijn.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en anderen landen hebben de economische en diplomatieke betrekkingen met Qatar verbroken. Zij beschuldigen het schatrijke oliestaatje ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.

De Verenigde Staten waarschuwden eerder deze maand dat het isolement van Qatar onbedoelde humanitaire gevolgen kan hebben, zoals tekorten aan voedsel. Minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) riep de Golfstaten en andere landen toen op verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.2 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%