Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Bloomberg

Brussel en Londen eens over aanpak ’Brexit’

19 JUN 2017

BRUSSEL - De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken „zo snel mogelijk” de Britse scheiding van de EU te regelen en daarna over de toekomstige relatie te praten. De eindafrekening en de rechten van de burgers komen eerst. Gelijk al wordt een oplossing gezocht voor de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Dat is de uitkomst van de eerste onderhandelingen die maandag in Brussel werden afgerond. Die gingen vooral over organisatie, onderwerpen en tijdschema. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier noemde de sessie met zijn Britse tegenhanger David Davis, minister van Vertrek uit de Europese Unie, na afloop „nuttig”, Davis noemde ze „productief.” De Brit zei dat het overeengekomen tijdschema „haalbaar” is. Hij is „optimistisch” over een goede deal voor beide kanten.

Davis zei ook dat premier Theresa May binnenkort met gedetailleerde voorstellen komt. De andere 27 EU-leiders zullen bepalen op welk moment de gesprekken over de toekomstige relatie kunnen starten.

Barnier en Davis zullen elkaar maandelijks ontmoeten om de voortgang van de „ordelijke” scheiding te bespreken en zonodig bij te sturen. De technische onderhandelingen vinden plaats in drie werkgroepen: burgerrechten, financiële schikking en „andere issues.” Voor de Iers-Britse grens, de enige landgrens van het Verenigd Koninkrijk met de EU, gaan de adjuncts van Barnier en Davis, Sabine Weyand en Olly Robbins, „een dialoog” aan.

De agenda is vastgelegd tot en met 9 oktober. Als alles goed loopt, kunnen de EU-leiders eind oktober Barnier opdragen de onderhandelingen over de toekomst te beginnen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%