Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Wikipedia belgie

Maaltijden nauwelijks verstrekt, amper contact buitenwereld

Snoeihard oordeel over gevangenissen België

13 JUL 2017

STRAATSBURG - Het antifoltercomité van de Raad van Europa oordeelt vernietigend over het Belgische gevangeniswezen, in het bijzonder bij stakingen. Het risico bestaat dat „situaties die nu al als onaanvaardbaar worden beschouwd nog erger worden’’, schrijft het comité donderdag in een rapport.

Vooral bij de maandenlange stakingen van gevangenispersoneel van vorig jaar stonden de gezondheid en het leven van gedetineerden op het spel. Ze zitten dan vrijwel permanent in hun cel, waardoor medische zorg en persoonlijke hygiëne ondermaats waren. Ook werden maaltijden niet of nauwelijks verstrekt en waren luchten op de binnenplaats en contact met de buitenwereld praktisch onmogelijk.

„Onaanvaardbaar”, is het oordeel. „Het comité heeft de afgelopen 27 jaar veel bezoeken aan de 47 lidstaten van de Raad van Europa uitgevoerd en nooit eerder heeft het een vergelijkbaar fenomeen waargenomen, zowel qua omvang als voor wat betreft de risico’s die eraan verbonden zijn”, is te lezen.

Het comité bezocht België tien keer sinds 1993 en kaart de stakingskwestie al twaalf jaar aan. Het ontbreken van vooruitgang sinds vele jaren om de rechten van gevangenen bij stakingen te waarborgen komt neer op een ernstig gebrek aan samenwerking met het comité, staat in het rapport. „Door ernstige incidenten tijdens stakingen met soms de dood tot gevolg rijst bovendien serieus de vraag of de autoriteiten en de voor zulke acties verantwoordelijken in staat zijn om de gevolgen ervan te beheersen.”

Het comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing roept de regering en de vakbonden op snel een een oplossing te vinden voor dit „uitzonderlijk ernstige probleem.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 517.91
+ / - -0.33%