Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kim Jong Un, leider van Noord-Korea.
Kim Jong Un, leider van Noord-Korea.
Foto: AP

Zuid-Korea wil gesprek met Noord-Korea

17 JUL 2017

SEOUL - Zuid-Korea wil op 21 juli in gesprek met Noord-Korea over de militaire activiteiten van het buurland. Het zouden de eerste militaire gesprekken zijn sinds 2015.

Het doel is om de ,,vijandelijke activiteiten" aan beide kanten te staken, zei de Zuid-Koreaanse minister van Eenwording maandag op een persbijeenkomst. Zuid-Korea wil ook de militaire hotlines tussen Noord- en Zuid-Korea herstellen, die vorig jaar door Noord-Korea werden afgesloten in reactie op economische sancties. Noord-Korea heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had tijdens de G20-top in het Duitse Hamburg eerder deze maand gezegd open te staan voor gesprekken met het regime in Pyongyang. De gesprekken moeten plaatsvinden in Panmunjom. In dit dorpje op de grens tussen de beide Korea's vonden in december 2015 de laatste vredesbesprekingen plaats met Moons voorganger.

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis wil daarnaast op 1 augustus praten over hervatting van de familieherenigingsbezoeken, die na 2015 werden gestaakt. In de Koreaanse oorlog van 1950-1953 werden veel families uit elkaar getrokken. Officieel verkeren Noord- en Zuid-Korea nog steeds in staat van oorlog.

De nucleaire ambities van Pyongyang zijn de Zuid-Koreanen en hun bondgenoten een doorn in het oog. Noord-Korea vuurde dit jaar meerdere testraketten af. In een poging Noord-Korea verder te isoleren, bereiden de Verenigde Staten nieuwe sancties voor tegen Chinese banken en bedrijven die zakendoen met het land. Maandag bezoekt een Amerikaanse gezant Myanmar, dat ontkent militaire betrekkingen met Noord-Korea te hebben.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

16.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%