Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP

Antimensensmokkelmis-sie EU nog niet verlengd

17 JUL 2017

BRUSSEL - De verlenging van de maritieme operatie van de EU die mensensmokkel vanuit Libië via de Middellandse Zee moet tegengaan, stuitte maandag bij overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op Italiaanse bezwaren. Het mandaat van missie Sophia loopt eind deze maand af en zou met anderhalf jaar worden verlengd.

Schepen van de missie pikken veel migranten op en brengen die naar Italië. Dat land zou volgens ingewijden met zijn voorlopige nee-stem druk willen uitoefenen op andere lidstaten om solidair te zijn en mensen op te nemen.

Ook België toonde zich afgelopen weekend kritisch. Enkele bewindslieden zeiden dat de operatie een aanzuigende werking heeft die tot meer doden leidt. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei geen probleem bij welk land dan ook te zien. ,,We hebben nog een paar weken.’’

De buitenlandministers wezen in een verklaring wel op het belang van Sophia, onder meer bij het trainen van de Libische kustwacht en de rol bij het VN-wapenembargo tegen Libië.

De Europese missie die de Libische autoriteiten vooral in het zuiden van het land moet helpen bij de versterking van de grensbewaking en misdaadbestrijding werd wel verlengd tot 31 december 2018. De zogeheten EUBAM-missie ging in 2013 van start en opereert vanuit buurland Tunesië, omdat het in Libië te onveilig is.

De EU-ministers besloten verder de export en doorvoer naar Libië van rubberboten en buitenboordmotoren te beperken. Als echter wordt aangetoond dat die zijn bedoeld voor legitieme doeleinden, zoals visserij, en niet voor het smokkelen van migranten, kan de verkoop niet worden tegengehouden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.23
+ / - +0.27%